Navigatieapparatuur verplicht in examenauto (12-11-2010)

Per 1 september 2011 moet elke examenauto beschikken over navigatieapparatuur. Het rijden met navigatiesysteem kan dan door de examinator worden gekozen als een van de vaste opties van het onderdeel zelfstandig route rijden in het praktijkexamen B. Dat hebben het CBR en de rijschoolbrancheorganisaties BOVAG, FAM en VRB besloten tijdens hun overleg op 3 september 2010.

Zelfstandig route rijden vormt een belangrijk onderdeel van het in 2008 vernieuwde rijexamen. Tot nu toe behoren alleen het rijden naar oriëntatiepunten en het rijden op basis van een cluster van opdrachten tot de vaste opties voor dit onderdeel. Voor het rijden met navigatiesysteem kan momenteel alleen worden gekozen als dat aanwezig is en als de examenkandidaat ermee heeft leren werken.

Door navigatieapparatuur te verplichten in examenauto’s, willen het CBR en de brancheorganisaties de zelfstandige verkeersdeelname van de kandidaat verder bevorderen. Bovendien zijn steeds meer auto’s standaard uitgerust met navigatieapparatuur. Het is belangrijk dat toekomstige chauffeurs worden voorbereid op de werking en het gebruik daarvan.

Bron: CBR

Minimumleeftijd zware motor 24 jaar (11-11-2010)

De minimumleeftijd om op een zware motor te rijden zonder voorafgaande examens voor lichte motoren gaat definitief omhoog van 21 naar 24 jaar. De verkeerscommissie van het Europees Parlement heeft dat woensdag besloten.

Niet eerst in een lichte auto rijden

Europarlementslid Corien Wortmann (CDA) probeerde tevergeefs om de leeftijd op 21 jaar te houden. Haar plan kreeg slechts steun van een kleine minderheid in de verkeerscommissie van het Europees Parlement. ’Veel parlementsleden hadden wel sympathie voor mijn poging, maar ze wilden toch het EU-akkoord over rijbewijzen niet in gevaar brengen’, zei Wortmann. De CDA’ster vindt de hogere leeftijd onzin: ‘Je hoeft toch ook niet eerst in een lichte auto te rijden voordat je in een SUV of Ferrari mag stappen’.

Zwaardere aanhangwagens

Wortmann is wel blij met de rest van het EU-akkoord. Dat behelst dat autobestuurders zwaardere aanhangwagens mogen besturen dan nu is toegestaan in Nederland. De Nederlandse gewoonte om de roze papiertjes elke tien jaar te vernieuwen om fraude tegen te gaan, krijgt navolging in alle EU-landen.

Bron: ANP